Publicăm mai jos un mesaj din partea doamnei prof. univ. dr. Cristina Coman către studenții înscriși la ID:
"Dragi studenți,
Vă trimit mesajul pe care l-am transmis colegilor mei profesori și Comisiei electorale pentru alegerile studențești.
Vă scriu tuturor pentru ca am constatat, citind răspunsul colegei noastre Alina SIMION, Președinta Asociației Studenților din Universitatea București, câteva scăpări grave, în măsură să distorsioneze procesul democratic al alegerilor studențești din FJSC. Semnalarea acestor scăpări nu constituie un amestec în alegerile studenților, la fel cum misiunea noastră de observatori, cerută de Senatul Universității, nu poate perturba alegerile și nu poate influența votul studenților.
În fiecare an, la primul tutorat le spun studenților de la ID că statutul de student la ID este egal cu cel de student la IF, că noi, profesorii, îi tratăm cu egal respect și egală exigență, că îi promovăm și le sprijinim integrarea în profesie, așa cum procedăm cu orice absolvent de la zi al FJSC. Le mai spun că au aceleași drepturi cu studenții de la IF si că este important ca ei să se integreze în marea familie a FJSC și să participe la viața facultății. Dar cum pot eu să le mai spun acest lucru la tutoratul din 27 octombrie, când studenții de la ID au pierdut locul în Consiliul FJSC, loc obținut prin deciziile Consiliului din 2015 și confirmat de Senatul Universității? De unde au apărut două locuri pentru studenții de la master (unde există numai program IF)? Ce s-a întâmplat cu acea candidată de la ID despre care chiar Alina Simion vorbea într-un mesaj anterior?
În mesajul ei președinta ASUB scrie : ”Menționez că prin această structură, pot fi încadrați toți studenții FJSC, atât cei de la program de studii de IF, cât și ID.” Cum am putea crede că acest sistem ar putea funcționa??? De fapt el introduce o gravă discriminare a studenților de la ID.
Studenții de la ID și cei de la IF nu au NICIUN FEL DE ACTIVITATE DIDACTICĂ COMUNĂ, conform prevederilor LEN/2011 și reglementărilor ARACIS. Ei nu se cunosc și nici nu au probleme academice și sociale identice. Studenții de la ID nu au cum să fie reprezentați de cineva de la IF, iar candidata/candidatul lor nu are cum să fie votat/ă de cei de la IF, care nici nu îi cunosc (și vice-versa). În plus, studenții din anul I de la ID se întâlnesc pentru prima dată de abia la primul tutorat, pe 27 octombrie 2018. Cum ar putea ei să înțeleagă despre ce este vorba, să își depună candidatura, să își construiască o campanie în aceste condiții? Majoritatea studenților de la ID au ales acest program pentru că sunt angajați, iar mulți locuiesc și lucrează în afara Bucureștiului. Cum ar putea ajunge să voteze în alte zile decât cele ale tutoratelor?
De-a lungul timpului am avut întotdeauna un reprezentant de la ID în Consiliul FJSC. De aceea, propun Comisiei electorale să revadă alocarea locurilor, să se revina la structura fixată în 2015 și în felul acesta să se repare această discriminare.
Un al doilea aspect asupra căruia vă îndemn să reflectați este chestiunea ”listelor suplimentare”. În mesajul președintei ASUB se spune: ”Înainte să voteze, studentul semnează în tabelul cu toți alegătorii aferenți fiecărui loc. Am luat legătura cu secretariatul FJSC pentru a ne fi oferite listele. Acestea vor fi sortate în funcție de orarul fiecarui an și fiecărei serii. Astfel, studenții pot vota doar acolo unde au ore. Pentru a evita alte situații, vom pune la dispoziție și liste suplimentare, dacă vor exista studenții care nu pot vota acolo unde au ore. Aceștia asumându-și că nu vor vota în alt sediu, iar la final vom verifica aceste liste din toate sediile. Listele vor fi împărțite pe ani, specializări și va exista rubrica de semnătură.”
Sunt convinsă că mulți dintre noi își aduc aminte de interminabilele scanduluri politice generate de situațiile produse de voturi multiple și liste suplimentare (de la autobuzele electorale la voturile multiple). Riscăm să repetăm acest scenariu ....
Cât timp credeți că va lua verificarea (compararea) listelor (format hârtie) de la cele trei sedii? Când se vor putea anunța rezultatele (pentru că această operație nu se poate face decât târziu, la sediul ASUB, unde se vor reuni comisiile după numărarea voturilor), având în vedere că a doua zi este programat al doilea tur de scrutin? Ce se întâmplă dacă se descoperă că cineva a votat de două ori? Se anulează alegerile pentru fraudă? Se scoate din urna sigilată un vot la întâmplare (situație absurdă, dar ...)?
De aceea, pentru a se evita orice fel de suspiciune și orice încurcătură, invit Comisia electorală să analizeze această situație și să revină la modul de votare definit inițial în mesajul liderei ASUB - ”Astfel, studenții pot vota doar acolo unde au ore.”
Îmi exprim speranța că în demersul meu voi avea sprijinul colegilor, cunoscuți susținători ai democrației și luptători împotriva discriminării. Sper că mă vor susține pentru a le proteja drepturile studenților de la ID și a le oferi posibilitatea de a avea un reprezentant în Consiliul facultății!
Prof. univ. dr. Cristina Coman,
Departamentul Comunicare si Antropologie Culturală
Observator la alegerile studenților pentru completarea locurilor din Consiliul FJSC"